Budapest legszebb részein futnak a világ legjobb maratonistái augusztusban

atlétikai világbajnokság Budapest 2023 maraton útvonaltérkép
A világ legjobb maratonistái a legtöbb Hétköznapi hős számára a legnagyobb budapesti futóversenyekről már jól ismert utcákon versenyeznek 2023 augusztusában a budapesti atlétikai világbajnokságon. Hivatalossá vált a vb maratoni és gyalogló versenyeinek útvonala, amely a Hősök teréről indul és oda is ér vissza.
Budapest az elmúlt közel négy évtizedben rutinos házigazdájává vált a tömegfutó rendezvényeknek. A Budapest Maraton, a Budapest Félmaraton és a Vivicittá Városvédő Futás évről-évre közel 100 000 embert mozgat meg. Ezekre az eseményekre a világ minden tájáról érkeznek hétköznapi hősök, akik amellett, hogy legyőzik a saját korlátjaikat, menet közben az UNESCO világörökség részeként számon tartott meseszép belvárost is megcsodálhatják.

Nem lesz ez másképp Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon sem, ahol a szuperhősöké lesz a főszerep. A vb záró hétvégéjén előbb augusztus 26-án, szombaton a világ legjobb női maratonistái, majd egy nappal később a férfiak is megtapasztalhatják, hogy milyen érzés Budapest utcáin futni.
atlétikai világbajnokság Budapest 2023 maraton útvonaltérkép
„Egy igazán jól futható útvonalat sikerült találnunk a maratonisták számára. A kezdetektől kb. 30 szóba jöhető változatot vettünk számba. Sok lehetőség volt és van is ebben a városban, ahogyan egy maratoni verseny útvonalát fel lehet rajzolni. Végül erre a 10 kilométeres pályára esett a választásunk, amin augusztusban négy kört teljesítenek majd a világ legjobbjai” – mondta Petrik Éva, a 2023-as budapesti világbajnokság versenyigazgatója, a szám korábbi magyar bajnoka, az 1997-es Budapest Maraton győztese.

A rajt és a cél területe a Hősök terén lesz, ahonnan az Andrássy úton rögtön egy gyors, egyenes szakasz vár a versenyzőkre. Az egyetlen kisebb szintemelkedés a nemrég felújított, 1849-ben átadott Lánchídra való felfutás alkalmával lesz. Innen a Budai Vár alatt az Alagúton át vezet az útvonal, ami a vonalvezetés egyik kuriózuma. Innen a Várat megkerülve a Lánchídon térnek vissza Budáról Pestre az atléták, majd az Andrássy úton célba veszik a Hősök terét.

Az augusztus 19-én, 8:50-kor kezdődő férfi 20 km-es gyaloglás lesz az első versenyszám, amiben Budapesten világbajnokot hirdetnek. A női 20 km-es gyaloglás mezőnyét egy nappal később, augusztus 20-án, 7:15-kor indítják el. A 35 kilométernek a hölgyek és az urak egyszerre vágnak majd neki augusztus 24-én, csütörtök reggel 7 órakor.Az utcai versenyek megtekintése ingyenes!
A Hősök tere szurkolói klub következő rendezvényeit teljesítők továbbra is 50 %-os kedvezménnyel vásárolhatnak 4 jegyet vagy bérletet a 2023-as atlétikai világbajnokság kilenc versenynapjának 14 délelőtti és esti programjára a Nemzeti Atlétikai Központba.
Facebook
Twitter