Megnyílt a MOWA, az atlétika történetét bemutató látványos kiállítás

MOWA

Április elején látványos kiállítás nyílt a budapesti Etele Plázában, amely a nemzetközi és a magyar atlétika történetét hivatott bemutatni interaktív módon.

Megnyitotta kapuit a MOWA, azaz a Museum Of World Athletics időszaki kiállítása az atlétikai vb alkalmából Budapesten. Ez, a nemzetközi szövetség által a 2010-es évek végén életre hívott kiállítás nemcsak a sportág rajongóinak szól, hanem az olyan embereknek is meghozhatja a kedvét a sportok királynőjéhez, akik addig nem igazán érdeklődtek iránta.

A MOWA az első olyan sportmúzeum, amelynek állandó kiállítása teljes mértékben a digitális világban jött létre, így az innováció és a kreatív technológiák új szintjét hozza el a sport világába. A múzeum egyedülálló 3D-s online élményt nyújt a látogatóknak, ahol a nézők megismerhetik az atlétika legfontosabb bajnokait, de virtuális tárlatvezetés a korábbi atlétikai világbajnokságokra is elkalauzolja a nézőt. Az Etele plázában látható kiállításon egyszerre tekinthetik meg a látogatók 600 négyzetméteren a valóságos, fizikai kiállítási képeket és tárgyakat, például átsétálhatnak a magasugrás vb-rekord szintre állított léce alatt, vagy megemelhetnek egy tényleges diszkoszt és közben a kihelyezett monitorokon láthatják a virtuális kiállítást is.

„Ez a valaha volt legnagyobb és legsokszínűbb atlétikai gyűjtemény, amit valaha bárki összeállított” – mondta Christopher Turner, a MOWA kiállítás kurátora. „Az érdeklődők a sportág teljes történetével és legnagyobb bajnokaival megismerkedhetnek, Jessie Owenstől Usain Boltig, Fanny Blankers-Koentől Allyson Felixig. Ez a kiállítás nem jöhetett volna létre azon legendás atléták nélkül, akik valamilyen különleges relikviát adtak nekünk. Ők is részeseivé akartak válni a történelemnek.”

A kiállított tárgyak között megtalálható Jan Zelezny egyik gerelye, amivel a világcsúcsot dobott, Usain Bolt trikója, amiben a 2011-es vb 200 méteres döntőjében futott, és az a cipő, amiben Mondo Duplantis még a 6,18 méteres világcsúcsát ugrotta. Meg lehet nézni, hogy mekkora távolságot is jelent valójában Jonathan Edwards 18,29 méteres hármasugró világrekordja, vagy éppen kézbe lehet fogni egy olyan 7,26 kg-s súlygolyót, amit Ryan Crouser 23 méternél is messzebbre képes lökni.

„A kiállítás legfontosabb küldetése, hogy olyan emberek figyelmét is felhívja az atlétikára, akiknek ezelőtt Usain Bolt nevének ismeretén kívül semmi közük nem volt hozzá. Ehhez tökéletes helyen vagyunk, egy forgalmas plázában, ahol nagyon sokakat el tudunk érni. Ez a kiállítás a kevesebb mint 5 hónap múlva kezdődő budapesti világbajnoksághoz is kedvet hozhat jó néhány embernek” – bizakodott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben hosszú évtizedek óta tevékenykedő Christopher Turner.

Fontos innováció, hogy ez részben egy 3D-s, teljesen virtuális atlétikai múzeum, amely interaktív utazásra invitálja a látogatókat az atlétika történetébe, kiemelve a sportág számos legendáját. Azt ajánljuk, hogy aki teheti, személyesen nézze meg Budapesten! Olyan relikviákat is megcsodálhat fizikai valóságában a közönség, mint az olimpiai bajnok kalapácsvető, Zsivotzky Gyula saját kézzel készített kalapácsa.

Hosszú hónapok tervező munkája után három hónap volt felépíteni a kiállítást, amelyben nemcsak az idén 40 éves atlétikai világbajnokságokra lehet visszatekinteni, hanem a 125 esztendős múlttal büszkélkedő magyar atlétika története is külön falat kapott.

A Museum Of World Athletics világkiállítása az Etele Plaza 3. emeletén ingyenesen megtekinthető 2023. április 3. és augusztus 27. között. 

Facebook
Twitter