Június 17-én megnyitja kapuit a Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest új sport- és szabadidőparkja

NAK-nyitonap-cover

Ünnepélyes parkavatás szórakoztató programokkal, sport aktivitásokkal az egész család számára: június 17-én megnyílik az atlétikai világbajnokság helyszínéül is szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest új sport- és szabadidőparkja.

A nyitónapra kilátogatók bejárhatják a teljes létesítményt – beleértve a később közönség elől elzárt területeket – sőt, ráléphetnek és akár versenyezhetnek is a vadonatúj, különleges borítású futópályán, amelyen a világ legjobb atlétái küzdenek majd az érmekért augusztusban. A belépés és a programok mindenki számára ingyenesek lesznek.

Családi fesztivál keretében vehetik birtokba a Budapestiek és az ország bármely tájáról érkezők a Nemzeti Atlétikai Központot. Június 17-én egész napos, ingyenesen látogatható eseménnyel ünneplik a korábban barnamezős terület újjászületését. 

A park hivatalos megnyitóját követően igazi programkavalkád várja a látogatókat. A mozogni vágyók játékos formában megismerkedhetnek az atlétika különböző versenyszámaival, ahogy a világbajnoksághoz kapcsolódó Hétköznapi hős rendezvénysorozat állomásain korábban ezt már sokan megtehették. Így mindenki átélheti, hogy milyen érzés feszegetni a saját határait. 

Különleges élménynek ígérkeznek a nyitónap futóversenyei, ahol 100 méteres síkfutástól a 4,5 kilométerig különböző versenyszámokban lehet rajthoz állni a Nemzeti Atlétikai Központ vadonatúj futópályáján, ott, ahol augusztusban az atlétika szuperhősei mérik majd össze az erejüket. 

A versenyen bárki átélheti a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság hangulatát sportolói szemmel. A bemelegítést Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó vezényli, a távokat teljesítők jutalma pedig egy gyönyörű érem, ingyenes emlékfotó, valamint a budapesti atlétikai világbajnokságra beváltható 50%-os kedvezményes jegyvásárlásra jogosító kupon lesz. A futásra érdemes előzetesen regisztrálni a csaladinyitonap.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon, de akár a helyszínen is lehet jelentkezni. 

A sport mellett szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A június 17-i nyitónapon a szó valódi értelmében is bemutatkozik a Nemzeti Atlétikai Központ a nagyközönség számára: megnyílik és átélhető lesz, hogy milyen élmény a lelátóról szurkolni, de a látogatók olyan részeit is felfedezhetik a létesítménynek, amelyeket máskor elzárnak a szurkolók elől. A különleges napon még azokba a helyiségekbe is bejuthatnak, amelyekben az atlétika szuperhősei életük talán legfontosabb fellépése, a vb döntő előtt készülődnek majd a rajt előtti pillanatokban.

Most először csodálhatják meg a látogatók Budapest új, 10 és fél hektáros parkját, ami eddig szégyenfoltja volt a városnak egy csodálatos helyen, a Duna partján, szemben a már évek óta látványosan megszépült Kopaszi-gáttal. Itt, a 9. kerület sarkában szennyező ipari tevékenység zajlott és ezt váltotta fel a gyep, több száz fa és több ezer cserje. Megszűnt a Duna szennyezése, megerősítették a parti védműveket és kerékpárút épült, amin végig lehet tekerni Csepelig.

Miközben a Nemzeti Atlétikai Központról elsősorban a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság jut mindenkinek az eszébe, hosszabb távon a környék Budapest új szabadidőközpontjaként, a ferencvárosi, a csepeli és az oda látogató családok hétvégi programhelyszíneként lesz ismert. Kivételes adottságai és a stadion felső karéján épülő sportlehetőségek miatt olyan jelentőségre tehet szert, mint a Normafa, vagy a Margitsziget.

Az esemény weboldala: csaladinyitonap.atletikaivilagbajnoksag.hu

Facebook
Twitter